Pieter is enkele jaren geleden gescheiden. Zijn vrouw en Pieter gingen elk hun eigen weg. De gezinswoning werd verkocht. Pieter ging alleen wonen op een appartementje en maakte emotioneel enkele moeilijke jaren door. Vandaag heeft hij evenwel terug mooie perspectieven: hij is helemaal schuldenvrij en wil een huis kopen. Maar komt Pieter in aanmerking voor een nieuwe hypothecaire lening? Kan hij dat financieel aan? Met die vragen klopt Pieter aan bij Auxifina, onafhankelijk makelaar in hypothecair krediet.
 

Hypothecair krediet: eigen middelen?

De verkoop van de gezinswoning leverde Pieter 80.000 euro op. Dat geld heeft hij op een spaarrekening geplaatst en onaangeroerd gelaten. Het huis dat hij wil kopen, kost 180.000 euro. Daarbij komen nog kosten voor notaris, registratierechten … Met andere woorden, het totale kostenplaatje bedraagt afgerond 215.000 euro. 
 
In het Auxifina-kantoor polst onze medewerker Mario naar de eigen middelen van Pieter (80.000 euro) en naar zijn maandelijkse inkomsten en kosten. Pieter verdient 1.700 euro netto per maand en moet maandelijks 300 euro alimentatie betalen. Andere kredieten heeft Pieter niet. Die 80.000 euro aan eigen inleg is belangrijk, want het helpt om de bank te overtuigen dat Pieter het woonkrediet probleemloos zal kunnen terugbetalen. Samen stellen ze het kredietdossier samen.
 

Hypothecair krediet, opgesplitst in 2 delen

Mario becijfert dat Pieter in totaal 135.000 euro nodig heeft. Omdat de quotiteit (de verhouding tussen het ontleende bedrag en de totale kostprijs van de woning) gunstig is, nl. 75%, kan Pieter rekenen op een gunstig tarief. Hij krijgt via Auxifina een hypothecair krediet. Omwille van zijn leeftijd (Pieter is inmiddels toch al 50) wordt het ontleende bedrag opgesplitst in twee kredieten:
  • een lening voor 65.300 euro op 25 jaar
  • een lening voor 69.700 euro op 15 jaar
De opsplitsing zorgt ervoor dat Pieter na zijn pensionering een lagere maandlast zal hebben. Logisch, want zijn pensioenuitkering zal lager liggen dan zijn laatste nettoloon.
 
Beide woonkredieten hebben een interessante rentevoet van 2,35%. Eén van de kredietpartners van Auxifina geeft het vertrouwen aan Pieter. Deze kredietpartner is bereid om alleenstaande personen, zoals Pieter, na hun echtscheiding een tweede kans te geven. Flexibel en eenvoudig dus!
 

Wil je meer weten over onze hypothecaire leningen?

Neem dan snel contact met je Auxifina-kantoor. Of vul even dit formulier in, het kost je slechts twee minuutjes. Wij contacteren je dan binnenkort voor een afspraak.