Heel wat mensen beschikken over één of meerdere kredietkaarten. De meest gekende kredietkaarten zijn deze van Visa en MasterCard. Handig natuurlijk, want je koopt vandaag spullen en je moet ze pas later betalen. Maar welke kosten hangen hieraan vast? Wij zetten ze voor jou op een rijtje … en het is niet min!
 

Hoeveel bedraagt de maximale intrestvoet?

Tot € 1.250
  • met kaart: maximaal 14,5% intresten
  • zonder kaart: maximaal 10,5% intresten
 
Een voorbeeld:
heb je € 1.000 opgenomen met je kaart, dan betaal je € 145 aan intresten!
 
Tussen € 1.250 en € 5.000
  • met kaart: maximaal 12,5% intresten
  • zonder kaart: maximaal 9,5% intresten
 
Een voorbeeld:
heb je € 2.500 opgenomen met je kaart, dan betaal je € 312,5 aan intresten!
 
Meer dan € 5.000
  • met kaart: maximaal 11,5% intresten
  • zonder kaart: maximaal 9,5% intresten
 
Een voorbeeld:
heb je € 7.500 opgenomen met je kaart, dan betaal je € 862,5 aan intresten!
 

Extra kosten als je geld opneemt met je kredietkaart

Tot nu toe hadden we het over het aankopen van spullen met je kredietkaart. Het wordt evenwel nog een pak duurder als je met je kredietkaart geld gaat opnemen. De extra kosten hiervoor gaan van € 2,5 tot 2,5% van het opgenomen bedrag (met een minimum van € 5). Elke kredietgever of bank kan vrij de kosten hiervoor bepalen. Je vindt ze terug in de algemene voorwaarden van de kredietkaart. Lees dus zeker de kleine lettertjes eens of vraag meer informatie hierover aan jouw kredietgever of bank.
 

Jaarlijkse bijdrage per kredietkaart

Een andere kost die je bij de meeste banken of kredietverstrekkers moet betalen, is een jaarlijkse bijdrage. Zelfs al gebruik je jouw kredietkaart (Visa of MasterCard) niet, het feit dat je ze gekregen hebt, maakt dat je dit moet ophoesten!
 

Kosten bij een verplichte nulstelling

Afhankelijk van welk type kredietkaart je hebt, moet je af en toe verplicht (!) jouw krediet op nul zetten. Dat wil zeggen dat je op bepaalde momenten je achterstallige kapitaal moet terugbetalen, plus de intresten. Doe je dit niet, dan word je in gebreke gesteld. Betaal je dan nog niet, dan dreig je op de ‘zwarte lijst’ te komen. Laat het zover niet komen en grijp tijdig in.
 
Contacteer onze specialisten en laat hen jou helpen! Een mogelijke oplossing bestaat erin om jouw kredietkaarten te hergroeperen via een lening op afbetaling. Op deze manier ga je wel opnieuw geld lenen, maar sta je niet meer voor verrassingen. Je betaalt dan nog maar één maandtermijn voor de resterende looptijd van de lening.
 

Wees voorzichtig met kredietkaarten

Je merkt het: kredietkaarten, zoals Visa of MasterCard, zijn een dure oplossing om een tijdelijk financieel probleem op te lossen. Vaak is het beter om je probleem ineens grondig aan te pakken en een definitieve oplossing te zoeken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het afsluiten van een persoonlijke lening op afbetaling. Je kan een simulatie van je lening maken of meteen een afspraak maken met onze leningspecialisten.