Ben je vastbesloten om een huis of appartement te kopen? Dan heb je wellicht een hypotheeklening nodig. Waarop moet je letten als je zo’n hypothecair krediet afsluit? Wat zijn de voordelen, maar ook de mogelijke valkuilen?  
 

Wanneer ga je een hypotheeklening aan?

Als je vastgoed koopt, dan gaat het steeds over grote bedragen. Voor veel mensen is het gewoon onmogelijk om de volledige aankoopsom (en de bijhorende kosten) gewoon met hun spaargeld te betalen.
 
Daarom is een hypotheeklening in de meeste gevallen de beste oplossing. Je leent het nodige bedrag bij de kredietgever, en betaalt dat nadien gedurende een vooraf bepaalde periode terug via maandelijkse schijven.
 

Hypotheeklening berekenen

Vooraleer je overweegt om een huis of appartement te kopen en daarvoor te lenen, bereken je best of de aankoop wel binnen je budget past. Daarvoor heb je financieel plan nodig, dat rekening houdt met je inkomen, je vaste kosten, eventuele andere leningen … en natuurlijk ook met de maandelijkse aflossingen van je hypothecair krediet.
 
Laat het opstellen van zo’n plan over aan specialisten, zoals een onafhankelijk kredietbemiddelaar. Zij kennen alle mogelijkheden en beperkingen en kunnen je helpen met advies op maat.
 

Hypotheeklening tarieven

Een belangrijk element bij een hypothecaire lening is het tarief dat je geniet. Auxifina werkt met verschillende kredietverstrekkers samen: sommige wijzigen hun tarieven bijna wekelijks, terwijl anderen veel stabielere tarieven hanteren.
 
Wil je weten hoe de vork precies aan de steel zit en een concreet idee krijgen? Maak dan een afspraak bij het kantoor in jouw buurt.
 

Hypotheeklening simulatie

Onze specialisten werken voor jou een simulatie uit van je hypothecair krediet. Daarbij zullen ze luisteren naar je verwachtingen, maar ook rekening houden met je inkomsten en kosten. Zo’n simulatie laat je precies weten hoeveel je elke maand zult moeten terugbetalen en gedurende welke periode.
 
Op die manier kan je zelf makkelijk beoordelen of de aflossingen binnen je budget kunnen of niet.
 
Tijdens zo’n simulatie kan je spelen met de looptijd. Een kortere looptijd maakt dat je in totaal minder intresten zult moeten betalen, maar brengt een hogere maandlast mee. Kies je voor een langere looptijd, dan liggen je maandelijkse terugbetalingen wat lager, maar zal je over de volledige looptijd van je krediet wat meer intresten betalen.
 
Voor iedereen is de situatie en de voorkeur anders. Het moet niet enkel financieel haalbaar zijn, je moet je er ook goed bij voelen. Als je dat wil, kan je ook zelf online een simulatie maken van je hypotheeklening. 
 

Huis kopen met eigen middelen of spaargeld

Beschik je over eigen middelen (spaargeld, een erfenis …), dan kan het interessant zijn om een stukje van het aankoopbedrag van je woning of appartement daarmee te betalen. Een belangrijke parameter bij een hypothecair krediet is de quotiteit. Dat is de verhouding tussen de waarde van je pand en het kredietbedrag.
 
We geven een voorbeeld.
 
Als je een huis wil kopen dat € 250.000 waard is, en je betaalt € 25.000 met eigen middelen, dan moet je dus nog € 225.000 lenen. De quotiteit bedraagt dan 90% [(225.000/250.000) * 100]. Hoe lager de quotiteit van je lening, des te aantrekkelijker is jouw tarief.
 

Huis kopen zonder eigen middelen of spaargeld

Heb je jammer genoeg te weinig spaargeld of andere eigen middelen, dan wordt het wat lastiger om een hypothecaire lening te krijgen van een kredietgever. Maar onmogelijk is het zeker niet.
 
Onze specialisten gaan dan voor jou op zoek naar een kredietgever die jou een hypotheeklening wil toekennen. De voorwaarden die elke kredietverstrekker hanteert, zullen dan mee de doorslag geven. 
 

Hypotheeklening voorwaarden

Zoals we al vertelden, werkt Auxifina met heel wat kredietverstrekkers samen. Die hebben elk hun eigen commerciële strategie en bepalen dus zelf de voorwaarden waaraan je moet voldoen om een hypotheeklening te krijgen. Die voorwaarden zijn dus niet identiek voor alle kredietgevers.
 
Anders gezegd: de kans bestaat dat je bij kredietgever A geweigerd wordt, maar niettemin toch een lening krijgt bij kredietgever B.
 
Ondanks de verschillen in aanpak en beleid van de kredietgevers, wordt er bij het controleren van de voorwaarden gekeken naar:
 
  • je inkomen
  • hoe stabiel je job is (heb je een contract van onbepaalde duur?, werk je als interimkracht?, …)
  • beschik je over eigen middelen om een deel(tje) van de aankoop te financieren (bijvoorbeeld de kosten voor de notaris en de registratierechten)
  • moet je nog andere kredieten of leningen terugbetalen?
  • Hoeveel bedraagt je leefoverschot na aftrek van je vaste kosten en ander leningen? Met andere woorden: welk bedrag blijft er elke maand nog over voor jou om van te leven?
 
Elk kredietdossier is anders. Maak daarom zeker een afspraak bij een specialist in hypothecaire kredieten om jouw persoonlijke situatie te komen bespreken.
 

Hypotheekleningen vergelijken

Vergelijken is besparen, lees je wel eens. En dat klopt. Je doet er dus ook goed aan om verschillende voorstellen voor hypothecaire kredieten met elkaar te vergelijken vooraleer je een definitieve beslissing neemt.
 
Maar hypotheekleningen met elkaar vergelijken is helemaal niet eenvoudig. Het gaat veel verder dan louter de rentevoeten naast elkaar leggen. Daarom doe je beter een beroep op een specialist, die de vergelijking voor jou zal uitvoeren. Op die manier ben je er zeker van dat er niks vergeten wordt en hoef jij het werk niet zelf te doen. 
 
Heb je al een voorstel voor een hypothecaire lening gekregen of wil je graag dat wij de vergelijking voor jou maken, maak dan meteen een afspraak. We maken met plezier tijd voor je vrij.