Plan je een verbouwing? Dan kan een hypothecaire renovatielening je aan het nodige budget helpen. Waarop moet je letten bij zo’n renovatiekrediet?
 
 

Wanneer ga je een renovatiekrediet aan?

Wil je je woning verbouwen of werken uitveren in je huis? En heb je daarvoor extra budget nodig onder de vorm van een lening? Dan is een renovatiekrediet een zeer interessante oplossing.
 
 

Voordelen van een hypothecaire renovatielening

Waarom zou je een hypothecaire renovatielening afsluiten?
 
 • Als je renoveert en je wil lenen, kan je kiezen tussen een klassieke renovatielening via een lening op afbetaling of een hypothecaire renovatielening. Bij een lening op afbetaling is de looptijd vaak een stuk korter dan bij een hypothecaire lening. Kies je voor een lening op afbetaling, dan zal je maandlast dan ook een stuk hoger uitvallen. Om het betaalbaar te houden, opteer je dus best voor een hypothecaire renovatielening.
 • Via een hypothecaire renovatielening kan je hogere bedragen ontlenen. Dit geeft je de kans om een grotere verbouwing te financieren of te kiezen voor een hogere graad van afwerking.
 • De tarieven voor een hypothecaire lening liggen doorgaans lager dan voor een renovatielening onder de vorm van een lening op afbetaling.
 • Bij een klassieke renovatielening via een lening op afbetaling worden de uit te voeren werken meestal beperkt tot bepaalde, specifieke zaken. Dit is niet zo bij een hypothecaire renovatielening, waardoor je dus meer keuze hebt.
 
 

Renovatiekrediet berekenen

Een renovatie is een ingrijpende beslissing. Wat je zeker niet wil meemaken, is dat je te weinig geld geleend hebt en de bank vervolgens weigert om extra budget toe te kennen. Een correct en sluitend financieel plan is een pure noodzaak als je geld leent voor een verbouwing.
 
Hoe stel je zo’n financieel plan op?
 
 • Maak een lijst met de uit te voeren werken.
 • Vraag offertes op bij verschillende aannemers.
 • Kies de materialen in functie van je budget.
 • Leg prioriteiten vast.
 
 

Renovatiekrediet tarieven

Welk tarief betaal je voor een hypothecaire renovatielening? Dat verschilt uiteraard van bank tot bank. Algemeen kunnen we stellen dat de tarieven voor een hypothecair renovatiekrediet en de tarieven voor een klassieke renovatielening niet zo ver uit elkaar liggen. Meestal krijg je een tarief voor een gewoon hypothecair krediet. Het zijn dan ook vaak de andere criteria die bepalen waarom je voor een hypothecair renovatiekrediet kiest.
 
Auxifina werkt als onafhankelijk kredietbemiddelaar met verschillende kredietgevers en banken samen, die elk hun eigen tarieven voor dergelijke kredieten hanteren. Onze medewerkers werken graag een gepersonaliseerde simulatie voor je uit. Maak zeker een afspraak.
 
 

Renovatiekrediet simulatie

Je kan zelf online je renovatiekrediet simuleren. Vul in de berekeningstool het bedrag in dat je wil lenen en de duurtijd. Klik vervolgens op ‘berekenen’ en je weet meteen hoeveel je elke maand zult moeten betalen. Opgelet, dit is enkel richtinggevend. Onze simulatietool is immers gebaseerd op een gemiddelde. Mogelijk is jouw maandbedrag toch anders. Daarom doe je er goed aan om een afspraak te maken met één van onze specialisten, die met alle plezier voor je een persoonlijke simulatie opstellen.
 
 

Renovatiekrediet voorwaarden

De voorwaarden voor een hypothecaire renovatielening zijn dezelfde als die voor een gewone hypothecaire lening. Zo zal de bank nagaan 
 
 • of je voldoende inkomsten hebt
 • of je jobsituatie stabiel is
 • of je nog andere kredieten of leningen lopen hebt
 
De bank zal ook steeds vragen of je een getekende bestelbon of factuur hebt waarop ze zich kan baseren om de werken te beoordelen. Normaal zullen die werken ook een meerwaarde creëren voor je woning en zal de schatter daarmee rekening houden in zijn verslag. Ook de bank zal dit meenemen om de maximale quotiteit te bepalen. Dit is de verhouding tussen het bedrag dat je wil lenen en de waarde van je huis. De quotiteit bepaalt dus het maximumbedrag dat je kan ontlenen.
 
 

Renovatiekrediet vergelijken

Wil je graag dat wij de verschillende oplossingen bij de banken voor jou vergelijken? Maak dan meteen een afspraak. Onze specialisten luisteren eerst naar jouw verhaal en je wensen, en zullen nadien de voorwaarden van verschillende banken voor je vergelijken.