Je bent eigenaar van je huis. Dan weet je dat je jouw huis goed moet onderhouden, opdat het zijn waarde behoudt. Dat gaat soms over kleine opfrissingswerken, zoals een nieuw laagje verf. Maar in andere gevallen zijn grote renovatiewerken een must. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe badkamer of keuken, een uitbouw met een veranda, extra kamers … Vaak hangt hieraan een prijskaartje vast van enkele tienduizenden euro’s. Een lening is dan ook vaak de enige optie. Maar voor welk type lening kies je? Je hebt twee opties: een renovatielening of een hypothecair krediet.
 

Kenmerken van een renovatielening?

Een renovatielening is een lening op afbetaling. Je leent dus geld, dat je vervolgens in maandelijkse schijven terugbetaalt.
 
- Het bedrag dat je elke maand moet aflossen, ligt vast. Dat verandert niet gedurende de volledige looptijd van de renovatielening.
- De looptijd van je lening is soms beperkt. De maximale looptijd hangt af van het exacte bedrag dat leent. Dit wordt geregeld door de wetgeving.
- Qua administratie is een renovatielening redelijk eenvoudig: er komt geen notaris aan te pas en de lening kan in een korte periode (enkele dagen) in orde gebracht worden.
 
Meer info over de voor- en nadelen van een renovatielening vind je ook op Hypotheek.be.
 

Kenmerken van een hypotheeklening?

Een hypothecaire lening (ook wel woonkrediet of hypothecair krediet genoemd) lijkt qua vorm op een lening op afbetaling. Je leent een bepaald bedrag en betaalt dit nadien maandelijks terug. Maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen:
 
- Je kent de kostprijs van je lening via het jaarlijkse kostenpercentage (JKP). Je weet dan ook perfect hoeveel je maandelijks moet betalen en hoeveel je op het eind van de rit zult terugbetaald hebben. 
- Je kunt voor een veel langere looptijd kiezen dan bij een renovatielening: 20, 25 en zelfs 30 jaar zijn mogelijk. Door voor een langere looptijd te kiezen, verlaag je de aflossing en heb je elke maand wat meer financiële reserve.
- Een nieuw hypothecair krediet moet via de notaris verlopen. De kredietgever wil immers een onroerende waarborg en neemt een hypothecaire inschrijving op jouw huis. Dit kan ervoor zorgen dat je lening in totaal wat duurder wordt, maar daartegenover staan een langere looptijd en interessantere rentevoeten.
 
 

Wat is de beste lening voor een renovatie?

Dat kunnen wij niet voor jou beslissen. Zowel een renovatielening als een hypothecair krediet hebben pluspunten.
 
We overlopen samen met jou je persoonlijke situatie en daarna kiezen we de beste oplossing voor jou. Als onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecair krediet onderzoeken wij hoe jij het meest efficiënt jouw renovatie moet financieren.
 
Heb je renovatieplannen? Maak dan zeker een afspraak met het Auxifina-kantoor in je buurt. We beantwoorden graag al je vragen. Breng alvast deze documenten mee tijdens je eerste gesprek. Zo kunnen we meteen aan de slag.